Toegankelijkheid
Op de pagina bereikbaarheid lees je waar het festival plaatsvindt en hoe je daar kunt komen. Op deze pagina gaan we wat dieper in op het festivalbezoek voor alle mensen met of zonder beperking die graag weten wat ze tegen kunnen komen.
Heb je toch nog vragen over jouw bezoek aan het festival? We helpen je graag! Mail je vraag naar info@cultuur19.nl of bel naar 030 670 3122 en vraag naar Arend-Jan of Laura.
Wat kun je verwachten van jouw festivalbezoek?
Iets verder naar beneden op deze pagina lees je stap voor stap hoe jouw bezoek aan het Leidsche Rijn Festival eruit kan zien. Eerst noemen we twee puntjes die voor mensen met verschillende soorten beperkingen van belang kunnen zijn:
- De theaterzaal heeft een ringleiding
Wil je gebruik maken van de ringleiding in het theater, neem dan even contact op met l.machielse@cultuur19.nl of aj.vandieen@cultuur19.nl zodat wij kunnen zorgen voor een ontvanger.
- Mogelijkheid voor hardhorende
Mocht u met/als hardhorende persoon een voorstelling willen bezoeken, ontvangen wij graag vooraf een mailtje (l.machielse@cultuur19.nl of aj.vandieen@cultuur19.nl) zodat we kunnen overleggen of er een gebarentolk nodig is. Wij maken dit graag mogelijk en weten dan of er ook echt personen komen die het nodig hebben.
- Verschoonplek voor volwassenen
In de Tuin Steede bevindt zich een verschoonplek voor volwassenen. De festivalcrew helpt je graag om deze plek te vinden.
- Prikkelarme ruimte
Ook in de Tuin Steede, tegenover de verschoonplek voor volwassenen: een prikkelarme ruimte waar je tot rust kan komen.
Wat kom je tegen?
- Aankomst en toegang tot het terrein
Het festival is op het terrein van Castellum Hoge Woerd, dit ligt aan het Hoge Woerdplein 1 in De Meern.
Als je met de auto komt is het goed om te weten dat er 3 gehandicaptenparkeerplaatsen zijn. Heb je een rolstoel? Vanaf deze parkeerplaatsen kun je over een harde ondergrond naar de ingang toe, het gaat wel licht omhoog. Ook kruis je een gelijkvloers fietspad. Als je rolstoel niet breder dan 95 cm is, kun je langs de schuifdeuren van de hoofdingang.
Fiets-parkeerplekken zijn in het gras en ook op het plein bij de hoofdingang, dit staat daar ook aangegeven. Op het plein mogen bakfietsen of speciale fietsen parkeren. U mag uw fiets hier ook parkeren als u dichtbij de ingang wilt staan.
Speciale fietsen die je nodig hebt om je te verplaatsen mogen ook het terrein op. Houd er wel rekening mee dat er veel mensen op het terrein lopen. Als de fiets breder is dan 95 centimeter past deze niet door de schuifdeuren bij de hoofdingang.
Als je met de bus komt, kan je met lijn 4 het dichtste bij de ingang komen. Je stapt dan uit bij de halte De Woerd. Zie de pagina bereikbaarheid voor meer informatie over de weg naar het festival.
Zo ziet de hoofdingang eruit tijdens het festival, gezien vanaf de fietsparkeerplaats:
foto Johan G. Hahn
Wanneer je het terrein betreedt via de hoofdingang (via hogewoerdplein 1) dan ga je via automatische schuifdeuren naar binnen, hier ga je over een lage schuine drempel (klein hoogteverschil), dan ga je via de automatische schuifdeuren ertegenover ook weer direct naar buiten. Ook hier is een kleine drempel, maar dan aflopend.
- Binnenkomst op het terrein
Als je binnenkomt via deze hoofdingang bevindt zich aan je rechterkant het eerste grasveld met workshops, aan de linkerkant is het gebouw waar de theaterzaal en ook het Castellum Café zit. Het hoofdpad gaat naar een kruispunt in het midden, aan dit kruispunt staat de Centrale Infobalie, aangegeven met een groot bord. Hier staan vrijwilligers die zijn te herkennen aan hun lichtblauwe shirts, waar Leidsche Rijn Festival op staat.
- Centrale Infobalie en Polsbandje
Bij de Centrale Infobalie kun je een polsbandje halen wanneer je een beperking hebt die niet voor anderen te zien is. Zo kunnen de vrijwilligers en workshopleiders zien dat er een beperking is en je op de juiste manier helpen. Met een bandje kun je ook vragen om niet in een rij te hoeven staan om zo wel mee te kunnen doen met een activiteit. Je hoeft het bandje alleen te dragen als je dat wilt.
Bij de Centrale Infobalie weten de vrijwilligers wat er op het programma staat en zij kunnen ook tips geven. Ook ligt hier een papieren blokkenschema met informatie. De vrijwilligers weten de locatie van de volwassenen verschoonplek en de prikkelarme ruimte.
- Het programma
Het programma is ingedeeld op leeftijd, 2+, 4+ en 8+ jaar, dit zijn alleen maar adviezen: het is toegestaan om met een activiteit mee te doen als je jonger of ouder bent dan deze adviesleeftijd.
Alleen voor de voorstelling in de theaterzaal geldt wel de regel om geen kinderen jonger dan 4 jaar mee te nemen, dit omdat de zaal wordt afgesloten en de voorstelling ook langer duurt.
- Verdere indeling terrein
Op het binnenterrein liggen grasvelden, op deze velden staan kleine tenten waar workshops en activiteiten plaatsvinden. Er liggen houten vlonders vanaf het harde pad naar deze tenten waar rolstoelen overheen kunnen. Ook bij de kraampjes voor eten en drinken zijn vlonders gelegd. Vanaf de vlonder naar een tent of kraampje is er soms nog wel een klein stukje gras te overbruggen. Wanneer u moeite heeft om de houten vlonders op en af te komen, kunt u zwaaien naar de workshopleider of vrijwilligers, deze zijn geïnformeerd en vinden het geen probleem om even naar je toe te komen.
- Het binnenterrein
Hier bevindt zich het grotere Buitenpodium, er is een vlonder geplaatst vanaf het harde pad om zo nog beter het podium te kunnen zien.
De voorstellingen op het Buitenpodium hebben versterkt geluid. Dat betekent dat het geluid via grote speakers wordt afgespeeld. Het Leidsche Rijn Festival is een kinderfestival, er is een grens van de geluidssterkte waar we niet overheen zullen gaan. Het ervaren van geluid is voor iedereen verschillend, dus neem gerust geluidsbescherming mee.
Op de plattegrond heet dit: Buitenpodium
Er is een grasveld met kraampjes waar je eten en drinken kunt kopen en er is daar ook een terras. Je kunt alleen eten en drinken kopen door met pinpas te betalen, contant geld nemen wij niet aan. Het is wel toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen en te eten op het terrein.
Bij het terras in de buurt is ook EHBO aanwezig, zij kunnen iedereen helpen die zich bijvoorbeeld bezeerd heeft of zich niet lekker voelt.
Het terras heeft ook een tent om schaduw te bieden of onderdak als het regent.
Op het terrein staan verschillende plekken prullenbakken, zo blijft het schoon.
Op het plattegrond heet dit Veld Steede en Festival Terras.
Op het veld rechts van de ingang zijn ook workshops en activiteiten te vinden, ook hier liggen houtenvlonders om deze beter te kunnen bereiken.
Op het plattegrond heet dit Veld Museum.
Dit terrein is waar de meeste bezoekers rondlopen, het kan hier druk worden, zeker als het mooi weer is.
Om het binnenterrein heen staat een grote muur in de Romeinse stijl met aan elke 4 kanten een toren, in elke toren is op de begane grond een wc aanwezig, dit is ook aangegeven met borden. Ook in het binnengedeelte naast het Castellum Café is een wc aanwezig. Bij elke wc is een rolstoeltoegankelijk toilet.
- Binnen in het gebouw
In het gebouw binnen kan ook het museumstuk het schip worden bekeken, dat is een heel oud Romeins schip. Er is 1 activiteit naast het schip, namelijk Voorlezen door Marley praat Passie.
De theaterzaal boven is bereikbaar met een ramp of lift, de lift is te zien op de foto hierboven. De maximumbreedte om de lift binnen te kunnen is 90 centimeter. Voor de voorstelling in de theaterzaal moet eerst een gratis kaartje worden opgehaald bij de Centrale Infobalie, midden op het binnenterrein. Let op: dat is dus niet de balie van Podium Hoge Woerd binnen in het gebouw, maar die centraal op het grasveld.
- Naar de tuin toe
Nu je het binnenterrein hebt gezien, kun je kiezen om naar de tuin te lopen, die heet Tuin Steede. Daarvoor ga je midden op het grasveld naar links – als je met je rug naar de hoofdingang staat.
Om naar de tuin te komen kom je door net zo’n doorgang als die bij de hoofdingang, waarlangs je het terrein binnen bent gekomen. Hier zijn geen schuifdeuren, maar staan de deuren wel open. Hier zijn ook weer dezelfde drempels aanwezig als bij de hoofdingang.
- Tuin Steede
Zodra je door de deuren heen bent naar de tuin, gaat het pad een stukje licht omlaag. Hierna zal het harde pad gelijk blijven. De tuin is ingericht met verschillende veldjes en speelhoekjes. De speelhoekjes kunnen een lastige ondergrond hebben voor een rolstoel. Het gaat om gras, zand en stenige ondergrond. Alle veldjes liggen echter wel naast het hoofdpad, de meeste activiteiten liggen dicht bij dit pad. Ook in dit gebied is een infobalie. Vlakbij de infobalie in de tuin is een binnenruimte die wordt ingericht als een prikkelarme plek en een verschoonplek. Hier is ook een wc, deze is niet rolstoeltoegankelijk.
Dit gebied is ingericht met activiteiten die al geschikt zijn vanaf 2 jaar. Er wordt hier voorgelezen, je kan muziekinstrumenten ontdekken, er worden mooie creatieve dingen gemaakt met bijvoorbeeld stempels of toegankelijke verfopdrachten.
Voel je vrij als je veel ouder bent dan 2 om ook van deze activiteiten te genieten.
Als je het hoofdpad verder volgt is er ook nog een gedeelte met een podium. Ook hier is gelegenheid om wat drinken en eten te kopen en er zijn plekken om even rustig te zitten. Er is bijvoorbeeld de Kliederclub, waar je lekker kan ontspannen en voelen.
In de tuin is het wat rustiger dan op het binnenterrein waar je eerst langs kwam, maar ook hier blijft het een festival en kan het soms een tijdje wat drukker zijn met ouders en kinderen.
- Programmatips
Uiteraard ben je welkom om heen te gaan waar je maar wilt, wel kunnen we je tips geven welke voorstellingen of activiteiten weinig, of juist veel prikkels hebben:
Weinig prikkels
rustige activiteiten
De Kliederclub – “sensory play”: voel, mix en experimenteer-activiteiten
Stempel je bloem – maak de mooiste of gekste bloemen met makkelijke handzame stempels
Wolkenmannetje is Jarig, een rustig voorlees verhaal in de buitenlucht met creatieve workshop erna
LalaLoes – educatieve kinderliedjes in de ochtend op het grote podium en in de middag in de tuin
Matige prikkels
iets meer uitdaging
Musicfun met Juan – muziek maken is makkelijk en leuk in een groep met behulp van Juan kan jij het ook
Er zijn meerdere muziekworkshop waar muziekinstrumenten mogen worden uitgeprobeerd
Kleitaartjes maken en beschilderen
Een van de orkesten die komen optreden, Harmonie orkest Vleuten, de Bazuin of het viool concert van Accademia Filarmonica.
Voorstelling van Slodde en Vos in de geluiden tuin
Bloemaquarellen met Wunderle – schilderactiviteit
De voorstelling Fantasiedier van A.vontura is theater met een koptelefoon, je gaat meedoen met de voorstelling door zelf te bewegen en geluid te maken, een ouder kan hier bij helpen. De voorstelling is gemaakt voor kinderen vanaf 5. Jonger dan 5 is mogelijk onder begeleiding van een ouder. De voorstelling is ook toegankelijk voor kinderen met een handicap. Hoewel de show betrokkenheid vereist van iedereen die dat kan, is het ook mogelijk om zittend te genieten van de show.
Veel prikkels
heel vrolijk, wel veel licht en geluid
De voorstelling in de theaterzaal, Power of Passion, is er een met veel muziek en trommels. Het gaat over Afrikaanse dans: er wordt gedanst, muziek gemaakt en een verhaal uitgespeeld. Ook zullen ze video’s laten zien en zijn er gekleurde lichten. De voorstelling duurt een uur en heeft geen pauze, het licht in de zaal gaat uit. Het publiek zit op de tribune, alleen de voorste rij is gelijkvloers en daarom gereserveerd voor mensen met een beperking om zo makkelijk de zaal te kunnen verlaten. Na het verlaten van de zaal, kan men niet meer terug naar binnen.
De voorstelling van Drumdrumdrum, KOLÓ, is buiten op het grote podium en laat kinderen op het ritme meedoen door ook te klappen en mee te trommelen met boomwhackers, dat zijn een soort tubes waar je met je handen op kan slaan. Hoewel dit heel leuk en vrolijk is, kan het wel veel geluid maken als veel mensen in het publiek gaan meedoen.